Trouwen in Vegas

Las Vegas is wel een van de meest gewilde plekken om te trouwen. Men gaat er heen om de casino's te bekijken en vakantie te houden en wat is er niet leuker dan daar te trouwen? Vegas is hier ook voor een groot deel op ingesteld...het is de 'marriage capital of the world'. Als je als Amerikaan zonder al te veel toestanden wil trouwen, is dit een perfecte plek voor een snel huwelijk. Als Nederlander heb je nog wel wat extra werk te doen maar met een beetje planning, is het ook voor een Nederlander vrij snel te doen. Een paspoort, wat gegevens en wat werk achteraf als je het huwelijk in Nederland rechtsgeldig wilt laten zijn, is alles wat je nodig hebt.

Juist omdat dit zo'n populaire plek is, is hieronder een volledige uitwerking gedaan van alle plekken, websites, instanties en opties om in Vegas te trouwen. Viva Las Vegas!

De papieren

De gemeentelijke instantie waar je je marriage license vandaan komt, heet in Nevada 'The Clerk of Court's Office' maar heeft, omdat Vegas bekend staat als de stad waar veel mensen trouwen, een specifiek Marriage License Bureau voor de gelegenheid.

Het adres is:Nevada - The Clerk of Court's Office

Marriage License Bureau

201 East Clark Avenue
Las Vegas, NV
Tel: (+001) 702-671-0600

Dit kantoor is 365 dagen per jaar geopend van 8 uur 's morgens tot 12 uur 's avonds. En ja, je leest het goed; 16 uur per dag, 7 dagen per week, inclusief vakanties! Het schijnt verstandig te zijn er om tussen 8 en 9 uur 's morgens naartoe te gaan om de grote drukte te ontlopen. Je zult 2 kopien van de marriage license krijgen; de gekleurde versie die voor jezelf is als souvenir en de zwart-witte versie die moet worden afgegeven aan de instantie of persoon die jullie trouwt. Zodra zijn of haar stempel op de license staat, wordt deze doorgestuurd naar de Clark County Recorder. Dit is van belang voor je apostille, zie verderop in dit artikel.

Via deze link kun je een marriage license vooraf invullen en daar alvast laten klaarzetten. (Kanttekening, deze site werkt slecht in Chrome maar prima in Internet Explorer.) Het voordeel van vooraf invullen in dat je, als je je license ophaalt, niet in een lange wachtrij hoeft te staan maar naar een loket voor snelle afhandeling kunt gaan. Vanaf het moment dat je de applicatie online invult, heb je 60 dagen om hem op te halen voordat hij vervalt. En als uitzondering op vele staten die het wel verzoeken, is een genotariseerde kopie van het paspoort niet nodig is voor het ophalen van de license.

De kosten voor een marriage license in Las Vegas zijn 60 dollar met een extra bedrag van 5 dollar als je per credit card betaalt.

Wat je niet nodig hebt zijn scheidingspapieren of een bloedtest. Wel zul je op de aanvraag moeten aangeven in welke stad en op welke datum je gescheiden bent, indien dit van toepassing is, dus hou die gegevens bij de hand. Vanaf het moment dat de marriage license is afgegeven, is hij nog n jaar geldig voordat hij verloopt.

Locaties

Het VVV in Las Vegas heeft speciaal voor mensen die willen trouwen een lijst opgesteld van locaties waar dit mogelijk is. Twee items op deze lijst springen er uit: een variant op de 'op-de-fiets-maandagmorgen-even-trouwen' en 1 waarin bijna alles mogelijk is. De lijst is hier te vinden. Klik op 'search' om de lijst van alle 49 locaties te bekijken.

De simpele versie van trouwen is te vinden onder het 'Office of Civil Marriages'. Het ligt niet ver van het Marriage License Bureau, heeft openingsuren van zondag t/m donderdag van 14:00 uur tot 18:00 uur en vrijdag en zaterdag van 8:00 tot 22:00. Er kan alleen getrouwd worden op afspraak via de telefoon (telefoonnummer (001)-702-671-0577) en er moet 1 getuige zijn. Het is over het algemeen wel mogelijk om een van de stellen ook aanwezig om te trouwen te vragen om als getuige te fungeren als je bereid bent het omgekeerde te doen voor hen. Het adres is

Office of Civil Marriages
309 S 3rd Street
Las Vegas, NV 89101

Voor inlichtingen:
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: (001) 702-455-3474

Je kunt ook heel extravagant trouwen in Vegas. Vegas Weddings heeft pakketten waarbij je kunt trouwen in een limousine, een helicopter of bij de Grand Canyon. Kijk op Vegas Weddings voor meer informatie.

Een derde optie om te trouwen in een van de extravagante hotels in Las Vegas zelf. Veel van de duurdere hotels hebben op hun site een 'wedding package' optie waarbij je in en/of rond het hotel kunt trouwen. Kijk op de site van de 'Las Vegas Wedding Guide' onder de tab 'hotel chapels' voor een opsomming van duurdere hotels die trouwdiensten aanbieden. Er is ook een tab met de meest bekende wedding chapels in Las Vegas. Hou rekening met het feit dat als je van plan bent om zonder al te veel familie en vrienden te trouwen, het mogelijkerwijs geen optie is om in het hotel zelf te trouwen; hotels die dit soort trouwerijen organiseren, zijn vaak berekend op grote groepen en voor 2 mensen zullen ze dit soort dingen niet willen organiseren.

The Venetian - GondolaDat gezegd hebbende, Vegas zou Vegas niet zijn als er niet wat uitzonderingen op de regel zijn. 'The Venetian' bijvoorbeeld heeft een optie om in de gondel van het hotel te trouwen die speciaal voor de gelegenheid helemaal in het wit is uitgevoerd. Dit is juist perfect voor alleen de aanstaande bruid, bruidegom en de trouwambtenaar. Er is zelfs ruimte voor nog 1 extra persoon, mocht je een getuige willen uitnodigen. Wil je echter in de tuin van de Venetian trouwen, kan het hotel daar moeilijk over doen aangezien ze de ruimte liever verhuren aan groepen van 20 man of meer. Kom je met z'n tween, dan is dat voor het hotel waarschijnlijk niet rendabel. Mocht je geinteresseerd zijn in een huwelijksceremonie in een gondel, kijk dan op de website van de Venetian. De optie Cerimonia sull' Acqua geeft je de mogelijkheid je ceremonie in een gondel te houden.

Na het huwelijk

Je hebt je license opgehaald, je hebt een locatie gevonden, je hebt je ja-woord gezegd en nu ben je getrouwd voor de Amerikaanse wet. Nu komt het iets ingewikkelder stukje dat de Nederlandse instanties graag willen zien...de wedding certificate met de apostille.

De informatie betreffende gecertificeerde trouwpapieren en apostilles is op zijn minst schaars te noemen maar eigenlijk bijna niet te vinden. Amerikanen zelf hebben ze niet nodig en zijn er vaak niet mee bekend. Het is dus verstandig om iedere instantie waarmee je in aanraking komt, om informatie te vragen.Ten eerste: vraag bij het Marriage License Bureau of ze formulieren hebben voor het aanvragen van een 'certified copy of the wedding certificate'. Het certificaat komt namelijk niet van deze instantie af, maar van de zogeheten 'Clark County Recorder'. Dit formulier is vooral van belang als je vlak na de trouwerij weer uit Vegas vertrekt. Vraag bij de trouwlocatie (chapel of trouwcoordinator van het hotel) of zij de gecertificeerde kopie kunnen ontvangen en door willen sturen naar de Secretary of State.

De trouwambtenaar heeft 10 dagen om het papierwerk in te leveren. Zolang het papierwerk niet bij de Recorder ligt, kun je geen gecertificeerde kopie aanvragen. Blijf je niet lang genoeg in Vegas om al deze dingen te doen, is de volgende optie een mogelijkheid: Ga in Amerika naar een postkantoor en koop daar n envelop met franco voor het versturen naar de Secretary of State EN n grote envelop met genoeg frankering voor een brief naar Nederland. Voor Priority mail, die er 6 tot 10 dagen over doet, ben je rond de 20 dollar kwijt. Koop ook een 'money order' voor de kosten van de marriage certificate en n voor de apostille. De kosten in Nevada voor een apostille zijn op het ogenblik 20 dollar. Het bedrag voor de certificate is op het ogenblik 15 dollar. Op de website van de Secretary of State kun je kijken wat de huidige prijzen zijn. Het formulier voor de aanvraag van de apostille, vind je hier. Vul na je huwelijk het formulier (zie PDF) voor de aanvraag van de gecertificeerde kopie van je marriage certificate in. Eventueel zal, tegen betaling, de trouwcoordinator nog wel bereid zijn, dit stukje van de papiermolen te willen regelen door het formulier op te sturen, terug te ontvangen en naar de Secretary of State te sturen. De meeste wedding chapels schijnen hiertoe al bereid. Lever bij de trouwabtenaar de gefrankeerde envelop met formulier en money order voor de aanvraag van het certificate en de envelop met money order en aanvraag voor de apostille in. Het adres vind je op het aanvraagformulier. Als het goed is, heb je binnen enkele weken een certificaat met apostille. Hiermee kun je naar de gemeente waar je woont om je huwelijk te registreren.

In uiterste nood is, zonder al deze voorbereidingen, alles in Nederland via het internet te regelen. Een groot nadeel: je bent dan wel tussen de 200 en 400 dollar kwijt. Kijk hier voor de website.

Copyright 2011 Blue Grama