Apostille

Volgens de Haagse Conventie voor Internationaal Privaatrecht (1961) is het mogelijk om documenten van de landen die zich bij deze Convertie hebben aangesloten, uit te wisselen door middel van een apostille. Zowel Amerika als Nederland hebben deze conventie getekend en kunnen hierdoor dus documenten als trouwakten, overlijdensakten en scheidingspapieren met elkaar uitwisselen. In dit geval is het dus niet noodzakelijk het huwelijk nogmaals in Nederland te laten plaatsvinden.

Een apostille bestaat uit een extra blad dat aan het oorspronkelijke document wordt vastgemaakt. Het is te verkrijgen bij de 'Secretary of State' of 'Department of State' die zich in de hoofdstad van de staat waarin je trouwt, bevindt. Grotere steden zoals New York and Los Angeles (die geen hoofdstad van die staat zijn) hebben wel een dependance maar niet alle dependances verwerken apostilleverzoeken. In New York kan het wel maar kun je niet met een credit card betalen en in Los Angeles doen ze het volgens hun website helemaal niet en moet je de papieren naar Sacramento sturen. Om er zeker van te zijn dat je huwelijkscertificaat ook werkelijk van een apostille voorzien wordt, doe je er dus verstandig aan om het huwelijkscertificaat naar de Secretay of State in de hoofdstad te sturen of te brengen. Vergeet daarbij 3 dingen niet: het verzoek moet van een voorblad voorzien zijn wat via de website van die staat te verkrijgen is en als je hem naar Nederland wilt laten sturen, dien je ook een eigen gefrankeerde envelop mee te leveren. Als laatste worden er soms maar weinig opties gegeven voor een betaling van een apostille en 1 daarvan is door middel van een cheque die wij niet meer kennen. In dat geval dien je een 'money order' aan te schaffen bij het postkantoor.

Als laatste is het zo dat de meeste Secretaries of State toch minstens 3 dagen en soms 3 weken nodig hebben om de apostille te vervaardigen als de aanvraag per post wordt geregeld. Wil je alles toch in een dag geregeld hebben, ga dan langs bij de Secretary of State. Mijn eigen ervaring is dat door er langs te gaan, dit in 10 minuten geregeld kan worden.

Het is verstandig om de informatie over de apostille aan te vragen op het moment dat de marriage license ophaalt bij de County Clerk. In plaatsen als Las Vegas waar meer internationale huwelijken worden voltrokken, zal de persoon die je te woord staat, deze informatie duidelijk kunnen uitleggen. Mocht je echter in een plaats trouwen waar men weinig kennis heeft van buitenlandse huwelijken, dan moet je een heleboel zelf uitzoeken. Het is ook zeker een overweging om na je trouwen nog zeker 1 werkdag in de Verenigde Staten te verblijven om ervoor te zorgen dat je het marriage certificate, met de juiste stempels voorzien, kunt ophalen zodat een verzoek van een apostille slechts opgestuurd hoeft te worden naar de Secretary of State met een zelf-geadresseerde envelop naar Nederland. En mocht je dichtbij de hoofdstad van een staat zitten, dan is het Certificate en de Apostille zelfs in 1 dag te doen door er langs te gaan.

Voor zover mogelijk heb ik ook bij de populaire locaties als Vegas of New York informatie toegevoegd over het verkrijgen van een apostille, de link naar waar het voorblad (de aanvraag) te downloaden is en eventuele andere relevante informatie.

Kanttekening: Als je het woord apostille op z'n Nederlands of Frans wil uitspreken in de VS, hebben ze geen notie waar je het over hebt. Het woord wordt in Amerika uitgesproken als 'Eppah-Stil'.

Copyright 2011 Blue Grama